In loc de zi libera, 1 Mai 2007 ne-a adus o ...Australianca

Nici n-au plecat bine americanii cu trenul, la Bucuresti, in 30 Aprilie, ca a doua zi dis de dimineata ma suna telefonul: "Avem in vizita o australianca. A venit sa o viziteze pe Nadia".

Povestea Nadiei
     Nadia a fost abandonata de parinti intr-un camin spital din localitatea Negru Voda din judetul Constanta. Probabil ca a avut un usor handicap la nastere, motiv pentru care au dus-o in acest camin spital. Cum a ajuns Nadia in Australia este o poveste despre care nu stiu prea multe. Ce stiu este ca o voluntara din Anglia, Hellen, a lucrat la Caminul din Negru Voda 7 ani. Aici a intilnit-o pe Nadia. Si s-a atasat de ea. Cand Nadia a implinit 7 ani, a fost transferata la Scoala Speciala din Constanta unde a inceput clasa 1.
     Cind Nadia avea 9 ani, Hellen a reusit sa-i faca rost de o viza de studiu si a luat-o cu ea in Anglia. Apoi a dus-o la sora ei, Eileen, in Australia. Eileen a ingrijit-o pe Nadia pana la virsta de 18 ani. Cand au adus-o la noi, au spus ca n-au mai reusit sa-i prelungeasca viza de sedere in Australia, Nadia fiind deja adult si unul cu handicap. Cand au venit cu Nadia, aceasta nu avea nici un act, doar un pasaport temporar ca sa poata intra in tara. La noi au venit datorita recomandarilor unui fost coleg plecat in Australia.
     Cele doua surori Helen si Eileen au petrecut aici vreo luna cu Nadia, pentru ca acesta sa se poata obisnui. Nadia nu mai stia romaneste si nu intelegea ce se vorbeste in jurul ei. Mi-a fost greu sa o trimit pe Nadia la Constanta, imi era teama sa nu ajunga in vreun orfelinat sau camin spital pentru adulti. Intre timp amindoi parintii murisera si Nadia mai are un frate despre care se stie ca era in inchisoare la Alba Iulia.
     Nadia se afla de doi ani la noi si acum vorbeste bine si intelege romaneste. Cele doua surori nu dau prea des semne de viata. Cind au plecat au lasat 10 milioane pentru ingrijirea Nadiei. Si multe indicatii!

     Ne intoarcem la 1 Mai si la vizita australiencei. Aceasta era in vizita prin Europa si Eileen a rugat-o sa vina in Romania, sa vada cum o mai duce Nadia. A petrecut citeva zile cu Nadia. I-a cumparat citeva lucruri si i-a dat 20 de lei. Si a sunat-o pe Eileen de pe telefonul nostru, sa-i spuna ca Nadia e bine, sa stea fara grija. Apoi, si-a continuat calatoria la Viena si la Munchen.


Americani din Oklahoma la Resita, in misiune medicala!

     La sfirsitul lunii aprilie am avut in vizita a 2 americani John si Viki. Ei au fost pusi in legatura cu noi de catre Organizatia Child's life din Bucuresti. Organizatia se numeste Faith Medical Mission. In luna Septembrie 2007, in perioada 3-12, John si Viki se vor intoarce cu o echipa medicala formata din 40 de persoane, printre care medici dentisti, oftalmologi si generalisti. Ei vor derula un amplu program medical in comunitati sarace si izolate acolo unde majoritatea nu au acces la servicii medicale.
     Am vizitat impreuna cu ei urmatoarele comunitati: Dognecea si Calina,Iertof, Ciclova Montana, Socol si altele. Scolile vor fi gazdele acestui program medical si beneficiarii vor fi desigur copii, dar si batrini si familii aflate in nevoi.


De Paste, in casa Adrianei

     Copiii aflati in centrul de tip familial Narcisa au fost invitati sa-si petreaca Sfintele Sarbatori de Paste in casa Adrianei, colega noastra. Adriana locuieste impreuna cu sotul ei intr-o casa mare in Comuna Brebu,la citiva km de Resita.
     Adriana nu poate avea copii si sufera foarte mult din aceasta cauza. Toate sentimentele ei materne si le-a transferat asupra celor 12 copii pe care-i ingrijeste zilnic la centrul Narcisa. Multi din acesti copii sunt orfani si ei ii intorc cu aceeasi masura sentimentele Adrianei.
     De Paste, soacra Adrianei a inrosit 150 de oua, a taiat un vitel si vreo trei miei, a facut multime de colaci, ca in Banat. Si a fost bucuroasa sa-i serveasca.
     Au fost cu totii la biserica in noaptea de Inviere, iar a doua zi au pretecut. Denisa s-a jucat cu puisorii de gaina, Nadia era amuzata sa vada cum se mulge vaca (Nadia a crescut de la 9 ani in Australia). Au baut lapte crud si au facut mici excursii cu Adriana si sotul ei. La intoarcere mi-au spus: stim ca nu va place, dar am ascultat si manele!


Centrul de igiena pentru mama si copil

Am deschis oficial acest centru in Februarie2007, in muncipiul Caransebes, judetul Caras Severin.
     Fundatia ALCOA a avut incredere sa ne finanteze acest proiect. Avem parteneri de incredere acolo: Episcopia Cransebesului, Primaria Caransebesului, Spitalul Municipal din Caransebes si Asociatia Femeilor Ortodoxe.
     In acest centru, mamele tinere, fara experienta de viata, sunt ajutate sa invete cum sa-si creasca si sa-si ingrijeasca copilul. In prezent, in centru se afla 6 mame cu 10 copii. O echipa mica si tinara incearca zi de zi sa fie un support pentru mame si copii.


află despre ONG și despre activitățile noastre...
răspunsuri la scrisori, ascultă o poveste, află despre drepturile copiiilor, alte informatii...
pagină dedicată adultilor, cu subiecte de interes pentru ei, teme de discutie si de reflectie...
desene, fotografii sau istorioare trimise de voi, forum, chat-ul copiiilor...
pagina de contact
pagina anterioară înapoi la pagina anterioara