Dragi copii,
cred ca voi stiti deja ca exista o Conventie cu privire la drepurile voastre...
Multe state de pe glob au dorit sa adere si au semnat Conventia, ceea ce inseamna ca in tarile respective vor fi respectate toate drepurile copiiilor stipulate in aceasta carta. Faptul ca unele state n-au semnat inca aceasta Conventie este un raspuns ca nu pot respecta drepturile copiiilor in tarile lor.

Romania a semnat Conventia privind Drepturile Copilului in 28 Septembrie 1990, la mai putin de un an de la adoptarea ei de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite din 20 Noiembrie 1989. Sunt multe discutii pe marginea respectarii drepturilor copiiilor in tara noastra. Unii spun ca Romania a semnat prea devreme Conventia, neasigurandu-se, mai intai, daca drepturile copiiilor sunt respectate. Multi oameni din tara noastra va incalca, zi de zi, drepturile.

Dar, sa ne intoarcem la Conventie si sa vedem ce spune ea?
Articolul 1: "Prin copil se intelege orice fiinta umana sub varsta de 18 ani cu exceptia cazurilor cand, in baza legii aplicabile copilului, majoratul este stabilit sub aceasta virsta."
Sunt multe discutii cu privire la momentul in care incepe copilaria: este acesta momentul nasterii, al conceptiei sau undeva intre cele doua?
Ar fi interesant sa spuneti ce credeti voi despre asta?
Cand se sfarseste copilaria? La a 18-a aniversare a zilei de nastere! Exista state unde majoratul este atins mai devreme de 18 ani!
Poate, ati auzit, ca trebuie sa ai o anumita varsta pentru dobandirea unor drepturi, sau la o anumita varsta poti pierde anumite protectii.
Conventia stabileste o linie de conduita clara pentru:
-interzicerea pedepsei capitale sau a inchisorii pe viata fara posibilitatea eliberariii pentru copii cu varsta sub 18 ani;
-niciun fel de recrutare in fortele armate sau participare directa la ostilitati pentru cei sub varsta de 15 ani.

Conventia cere statelor sa fixeze varste minime pentru angajarea copiilor in munca si cand copiii raspund penal, daca au savarsit fapte care incalca legea. Cand trebuie inceput invatamantul primar obligatoriu? La fel, fiecare stat trebuie sa decida!

Intrebari pentru voi:
Stiti de la ce varsta se poate angaja in munca un copil in Romania?
De la ce varsta un copil raspunde pentru faptele sale in fata legii in Romania?
La ce varsta merg copiii in Romania in clasa intai?

Ce spun legile altor tari?
Argentina considera ca "existenta umana incepe de la conceptia din uter" (din burtica mamei), conform Codului Civil Argentinian. Asta inseamna ca o persoana poate dobandi drepturi inainte de nastere, dar ele se vor aplica imediat dupa momentul nasterii( daca copilul s-a nascut viu). Deci, bebelusul are drepturi inainte de nastere! Nu este grozav! Stiti ca unul din drepturile copilului este dreptul la viata!

Consilierea medicala si consimtamantul minorilor
Legea franceza permite minorilor sa aiba acces la contraceptie si sa fie aprovizionati cu contraceptive in mod anonim (in conditii de protejare a propriei identitati). O lege recenta prevede pentru minori ca, la cererea lor, acestia sa fie testati si tratati pentru bolile cu transmitere sexuala, in mod gratuit si anonim, in locatii autorizate.
In Marea Britanie un copil poate refuza sa consimta la o examinare psihiatrica, sau medicala, sau orice alta evaluare in cadrul procedurilor din sistemul de protectie a copilului, daca se considera ca are "un nivel suficient de intelegere". Copii de orice varsta au dreptul sa-si dea consimtamantul pentru ingrijire si tratament medical, cu conditia sa demonstreze maturitatea ca intelege implicatiile ingrijirilor. In Suedia "consilierea contraceptiva" este acordata copiilor si tinerilor, fara ca parintii lor sa fie informati, daca aceasta este dorinta copilului. Se ia, insa, in considerare, maturitatea copilului.
Mai avem inca sa va povestim la acest capitol asa ca vom reveni! Informatiile, pe care vi le-am dat, sunt din Manualul pentru implementarea Conventiei cu privire la drepturile copilului, editie revizuita.
află despre ONG și despre activitățile noastre...
răspunsuri la scrisori, ascultă o poveste, află despre drepturile copiiilor, alte informatii...
pagină dedicată adultilor, cu subiecte de interes pentru ei, teme de discutie si de reflectie...
desene, fotografii sau istorioare trimise de voi, forum, chat-ul copiiilor...
pagina de contact
pagina anterioară înapoi la pagina anterioara