Turnul Eiffel (Tour Eiffel în franceză) este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris. Acesta este simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. Numit după arhiectul său, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinații turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul și-a primit cel de-al 200.000.000 invitat pe 28 noiembrie 2002.

Structura a fost construita în 1887-1889 ca sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala (1889), un târg mondial ce sarbatorea centenarului Revolutiei franceze. A fost inaugurat pe 31 martie 1889 si deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de otel, folosind doua milioane jumatate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranta în acel moment, este remarcabil faptul ca un singur muncitor a murit în constructia turnului, în timpul instalarii lifturilor. Lifturile originale functionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.
Turnul are 300 m înaltime, excluzând antena din vârf, ce mai adauga 20 de metri, si o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare cladire din lume. Întretinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel îsi schimba înaltimea cu câtiva centimetri datorita contractiei si dilatarii aliajului de metale.

Cel putin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multa reticenta aceasta constructie, considerând-o inestetica. Astazi însa este considerat drept simbolul orasului si una dintre cele mai frapante piese de arta arhitecturala din lume. Unul dintre cliseurile hollywoodiene este privelistea de la o fereastra pariziana, care întodeauna include Turnul Eiffel.

La început, Eiffel a primit permisiunea de a lasa monumetul în viata timp de 20 de ani, dar tinând cont ca oferea o serie de beneficii în domeniul comunicatiilor, s-a renuntat la darâmarea sa.

Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul si al doilea nivel se poate face atât pe scari, cât si cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.
 

Marea Piramida a lui Keops este inclusa pe lista celor sapte minuni ale lumii. Monumentul a fost construit de faraonul Khufu, care a domnit in timpul celei de-a patra dinastii, in jurul anului 2560 i.H. Scopul a fost acela de a servi drept mormant faraonului.
Traditia construirii piramidelor a inceput in Egiptul Antic ca o extindere ideii de "mastaba". Mastaba era o platforma care acoperea cavoul regal. Mai tarziu, a aparut traditia suprapunerii acestor platforme si astfel s-au nascut piramidele. Se crede ca Marea Piramida a fost construita intr-o perioada de 20 de ani.

Timp de milenii, piramidele din Gizeh au aprins imaginatia omenirii. S-a spus despre ele ca sunt "Granarele lui Iosif" sau "Muntii Faraonului". Cand Napoleon a intrat in Egipt, in 1798, el s-a adresat astfel trupelor sale: "Soldati! Din virful acestor piramide ne privesc 40 de secole." Astazi, Marea Piramida este inclusa, impreuna cu celelalte piramide si Sfinxul, in regiunea turistica a Platoului din Gizeh. In acest loc se mai gaseste si un muzeu ce adaposteste misterioasa "Barca a Soarelui", decoperita abia in 1954, in partea sudica a piramidei. Cercetatorii au presupus ca barca a fost folosita pentru a purta trupul faraonului in ultima sa "calatorie" pe lumea aceasta sau ca mijloc de transportare a lui Keops in interiorul Marii Piramide.

Atunci cind a fost construita, Piramida avea 145,75 de metri inaltime. Cu trecerea timpului, ea a pierdut 10 metri din virf. Piramida lui Keops a fost cel mai inalt edificiu de pe Pamint, timp de mai bine de 43 de secole, fiind "depasita" abia in secolul al XIX-lea d.H.

CEA MAI VECHE HARTA A TARII NOASTRE
     ...are varsta de peste 400 de ani. Ea a fost lucrata la Brasov, in anul 1542, si este opera sasului Ioan Honterus, care a desenat-o, a gravat-o pe o placa de lemn si apoi a tiparit-o in atlasul sau personal denumit "Rudimenta Cosmographica".
     Pe aceasta harta, tara noastra apare sub numele de "Dacia" si este marginita de Ungaria, Macedonia, Bonsa (Bosnia), Dalmatia, Thracia si Bulgaria.
     Fata de timpul cand a fost intocmita, harta este destul de corecta si frumos executata. Tarile cuprinse in ea sunt reprezentate cu multa proportie si simetrie fata de marile din jur. Marea Neagra apare sub numele de "Pontus" si este plasata exact in partea de sud-est a Daciei.
     Tara noastra apare impartita in trei principate: Valachia, Moldavia si Transylvania; numirile acestea sunt scrise cu litere mici, iar peste toate este scris cuvantul "Dacia", cu litere majuscule.
     Cele mai multe denumiri de pe aceasta harta sunt scrise in limba latina, de exemplu : "Danubius" (Dunarea), "Alutes" (Oltul), "Pruth" (Prutul), "Theis" (Tisa) etc.
     Printre localitati sunt mentionate: "Tergovisti", care, pe atunci, era capitala Tarii Romanesti, "Soszavia" (Suceava), capitala Moldovei, "Brayla" (Braila), "Bistricza" (Bistrita), "Varadinum" (Oradea), "Cibinium" (Sibiu) si "Croana" (Brasov).
     Indiferent de calitatea grafica, prin continutul sau acesta harta constituie un document de mare importanta.


DIN LUMEA INCONJURATORE
     Crocodilul nou nascut este de trei ori mai mare decat oul din care a iesit.
     Auzul fin al delfinilor se explica prin aceea ca ei sesizeaza undele sonore nu numai cu organul auditiv, dar si cu tot corpul, mai cu seama cu pielea de pe cap.
     Exista un mic pestisor "inarmat" cu un ac ascutit, care e unul din dusmanii cei mai mari ai rechinului si asta deoarece in momentul in care este inghitit de rechin strapunge cu ajutorul acului pantecele acestuia pentru a iesi in libertate, ca urmare, rechinul moare.
     In urma unor cercetari s-a stability ca ursii polari "poarta ochelari de soare naturali", ochii lor sunt aparati de de un fel de membrana care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectata de zapezile nordului.
     In Peru creste un cactus care poate sa mearga, in loc de radacini el are niste excrescente acoperite de tepi. Cand bate vantul puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol ci din aer.
     Un botanist suedez a realizat un ceas cu totul si cu totul special, bazandu-se pe faptul ca unele flori se trezesc si adorm la ora exacta, el a plantat flori intr-o anumita ordine, in acest fel a creat un ceas "viu" ale carui flori se trezesc pe rand indicant astfel ora exacta.
     In Africa de Nord creste un copac care contine foarte mult fosfor, ceea ce-l face sa lumineze, noaptea se poate citi sub el.
     O camila poate bea 125 de litri de apa in 10 minute, ea rezista fara apa aproximativ 14 zile, insa pierde aproximatix 30% din greutate in acest interval de timp.


află despre ONG și despre activitățile noastre...
răspunsuri la scrisori, ascultă o poveste, află despre drepturile copiiilor, alte informatii...
pagină dedicată adultilor, cu subiecte de interes pentru ei, teme de discutie si de reflectie...
desene, fotografii sau istorioare trimise de voi, forum, chat-ul copiiilor...
pagina de contact
pagina anterioară înapoi la pagina anterioara